För mindre gräsmattor
Gågräsklippare kan drivas för hand eller med hjälp av en motor. En handdriven gräsklippare är oftast att rekommendera om man har en gräsmatta med en area upp till 300 m². Men egentligen är det tidsåtgång och ork som spelar mest in. Handgräsklipparen är ett givet förstahandsval om du vill kombinera trädgårdsarbetet med ett motionspass.
Den här varianten av gräsklippare är också ett smart miljöval eftersom ingen energi (utom din egen) går åt, den stör inte ljudmässigt och sprider heller ingen lukt. Rekommenderas inte på kuperat gräs eller gräsmattor som klipps sällan. Bredden på en handdriven gräsklippare ligger runt 30-40 cm och många modeller kan du själv ställa in klipphöjden på.
För större gräsmattor
Är gräsmattans area upp till 500 m² och sköts med jämna mellanrum rekommenderar vi en eldriven eller batteridriven gräsklippare. Kontrollera att sladden är tillräckligt lång för att klippa hela gräsmattan. Väljer du en batteridriven modell kan det vara bra att köpa till ett extrabatteri för tillfällen då det inte räcker med en laddning.
För gräsmattor med en area över 500 m², eller som klipps sällan, är en bensindriven gräsklippare att föredra. Bensindrivna klippare fungerar även bra på våta gräsmattor.
Inom kategorin bensindrivna gräsklippare kan du välja om du vill ha en självgående modell eller en som du driver med egen kraft. Är gräsmattan stor och gräsklipparen tung är svaret givet.
Det blir allt vanligare med bensindrivna gräsklippare med elstart. De är enklare att starta om du exempelvis har en funktionsnedsättning, försvagning eller annan typ av hinder som gör det jobbigt att dra igång gräsklipparen med snöre.
Hantering av det avklippta gräset
Flera typer av gräsklippare har gräsuppsamlare vilket kortar ner arbetstiden avsevärt. Men det finns också fördelar med att låta gräset ligga kvar, framför allt för att det fungerar som gödning åt det växande gräset. Men se till att det inte ligger stora klumpar gräs kvar efter klippningen, de samlar på sig fukt och gör att mögel bildas lättare. Gräsmattan kan också kvävas vilket resulterar i att den blir gul.
För bästa resultat rekommenderar vi att du klipper gräsmattan ofta, en till tre gånger i veckan. Har gräset hunnit växa till sig kan det vara smart att klippa det i etapper och på så vis skona grässtråna och i slutändan få en grön, tät och välmående gräsmatta. Detta gäller främst under sommaren, under vår och höst kan man klippa gräsmattan mer sällan. Se också till att inte klippa för kort, det kan göra att marken torkar ut och att gräsmattan snabbare blir gul.
Underhåll
Lika viktigt som det är att slipa köksknivar är det att slipa knivarna på en gräsklippare. Med vassa knivar blir snittytan på gräset finare vilket minskar risken för att gräsmattan ser torr och tråkig ut.