Din kundvagn(0)

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
Vi har skogs- och trädgårdsredskap för alla säsonger.
Startsida / CYKEL / Mountainbikes

Mountainbikes

Mountainbikes har olika användningsområden och därför finns det också många olika modeller. En del är utformade för att fungera bäst i down hill-miljö, medan andra är anpassade för enduro och några för cykelparken (en sådan cykel kallas ofta för dirtcykel).


1 artikel Kampanj(0) Sortering: Senaste Titel A-Ö Lägsta pris Artiklar per sida:

Fördelar med mountainbike

Det absolut viktigaste med en mountainbike är att den ska vara lätt, enkel att manövrera med bra stötdämpning och fjädring samt ha ordentliga däck. Det gör det möjligt att komma upp i fart, väja för hinder och få ordentligt grepp, även om underlaget består av stenar och rötter.

Ramen

Förut var det vanligast med aluminiumram, men i takt med att det blivit billigare att framställa kolfiberramar har de börjat ta över marknaden. Några av fördelarna med kolfiberram är vikten, med lägre vikt blir cykeln lättare att hantera. En annan fördel är att kolfiber till skillnad från aluminium inte rostar.

Storleken på ramen är viktigare när du väljer mountainbike jämfört med en klassisk stadscykel eftersom en annan slags komfort och teknik efterfrågas. Med rätt storlek ökar dessutom effektiviteten och risken för förslitningsskador på kroppen minskar.

Mountainbike-däck

Däcken på en mountainbike finns i tre storlekar. 26”, 27,5” samt 29”. Från början fanns det bara 26” men när tillverkarna insåg fördelarna med större däck började de även producera 29”. Fördelarna med större däck är att man rullar snabbare och lättare tar sig över hinder. Numera rekommenderas 26” framför allt om man vill rikta in sig på dirtcyklar som används på cykelramper, dirtbanor och i stan.

27,5” som också kallas 650B är storleken som tillkom som en slags gyllene medelväg. Med lättheten från den mindre storleken men rullegenskaperna från den större. Används framför allt inom enduro och down hill.

Bortser man från själva storleken på däcken finns det andra viktiga aspekter vid val av hjul. De ska vara lätta men tåliga. Med tanke på alla hinder man stöter på i terrängen är både lufttrycket och kvaliteten viktig. En annan sak som skiljer en mountainbike mot en stadscykel är att mountainbikedäck har betydligt djupare spår.

Dämpning

En heldämpad cykel, alltså en med dämpning såväl fram som bak, är utmärkt när terrängen är ojämn och hindren många. Upplevelsen blir mjukare och cykeln följer med markens nivåskillnader.

Alternativet är en hardtail, alltså en mountainbike med enbart dämpning fram. Fördelen med en hardtail är att den är aningen lättare, enklare när det går uppför samt att priset kan ligga något lägre. Men både när det gäller vikt och pris jämnar det ut sig allt mer mellan modellerna.

Dirtcyklar

Sadel och växlar är relevant i alla kategorier av mountainbikes förutom dirtcyklar. Den enkla anledningen är att de sällan har växlar och att sadeln sänks ner till max och är liten och smidig för att inte vara i vägen.

Övriga modeller har ett större antal växlar och en lätt sadel för att ge dig bästa möjliga upplevelse.

Viktig information

Alla cyklar måste enligt lag ha broms och ringklocka. I mörker måste även lykta med vitt eller gult ljus och vit reflex sitta fram, lykta med rött ljus och röd reflex sitta bak samt orangegula eller vita reflexer finnas på sidorna.

Ta alltid det säkra före det osäkra, investera i en bra cykelhjälm innan olyckan är framme. Det är lag på att bära hjälm upp till 15 års ålder. Är man minderårig och cyklar utan hjälm kan man bli stoppad av polis, men inte bötfälld. En person över 15 år som skjutsar en minderårig utan hjälm kan däremot bli bötfälld.


Standardvy | Byt till Mobil vy